Modeliranje ponašanja prilagodljivog napadača u prostoru kibernetičke sigurnosti : završni rad - Mikulić, Marica (M. Mikulić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Rad nas najprije upoznaje s pojmom kibernetičkih napada i važnosti sigurnosti. Odabran je specifičan način prikaza sustava koji je općenito i formalno opisan. Uveden je pojam napadača i matematički opis njegova modeliranja pomoću Markovljevih lanaca odlučivanja. Definirani su deterministički i prilagodljivi napadač, a potom je modeliran sustav s prilagodljivim napadačem. Sve pretpostavke ponašanja napadača i sustava su navedene, a odabrane su da što bolje opisuju stvarni svijet. Na kraju su opisani testni primjeri na kojima se vidi ponašanje sustava u različitim situacijama. Dan je i kratak osvrt na trenutno stanje i moguća poboljšanja