Karakterizacija aplikacije s obzirom na pristup bazi podataka : diplomski rad - Grgurina, Ivan (I. Grgurina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog diplomskog rada proučeni su i opisani postupci statičke i dinamičke analize programskog kôda aplikacije te je analizirana njihova primjenjivost za otkrivanje, izlučivanje i izmjenu pristupa bazi podataka iz aplikacije. Ocijenjena je složenost pojedinih postupaka analize i mogućnost njihova programskog ostvarenja s obzirom na različite oblike opisa aplikacije, kao što su izvorni kod, međukod ili izvodivi kod te različite načine ostvarenja pristupa bazi podataka, kao što su izravna uporaba SQL upita ili primjena objektno-relacijskog preslikavanja. Na osnovu zaključaka provedene analize, odabran je Apache Calcite razvojni okvir kao osnova za oblikovanje i programsko ostvarenje alata za otkrivanje, izlučivanje i izmjenu pristupa bazi podataka iz aplikacije. Za svaki pronađeni pristup bazi podataka određen je upit kojim se ostvaruje pristup i izgrađen je model koji opisuje uporabu dijelova podatkovne sheme baze podataka u pojedinim cjelinama aplikacije.