Modeli grupiranja i klasifikacije krivulja mikciometrije : diplomski rad - Renić, Josip (J. Renić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu promatrani su anonimizirani biološki vremenski nizovi krivulja mikciometrije snimanih kod djece. Provedena je dubinska analiza optimalnog broja grupa za dani skup podataka, analiza postupaka grupiranja i analiza klasifikacijskih postupaka s jasnim tumačenjem. Prikazan je opis razvijenog programa za izlučivanje značajki iz vremenskog niza mikciometrijske krivulje, također opisan je postupak izračuna značajki. Dobiven je optimalan broj od tri grupe, temeljen na internim mjerama kvalitete grupiranja. Naučeni su postupci klasifikacije s jasnim tumačenjem temeljeni na pravilima i stablom odluke. Cijeli postupak grupiranja i klasifikacije objedinjen je u web aplikaciji koja omogućuje učitavanje anonimiziranih zapisa vremenskih nizova mikciometrije te dobivanje odgovora o kategoriji obrasca krivulje, uz prikazani određeni postotak pouzdanosti kategorizacije.