Detekcija varijacija u jednom nukleotidu uporabom metoda dubokog učenja : diplomski rad - Stanojević, Dominik (D. Stanojević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Detekcija varijacija je veoma važan problem u bioinformatics zbog mnogo razloga. Osim njegove važnosti, problem detekcije varijacija je zanimljiv zbog teške izgradnje efikasnog i preciznog modela. U ovom radu dan je teoretski uvod u problem detekcije varijacija, s posebnim naglaskom na jednonukleotidne varijacije u diploidnim organizmima. U radu su opisani korišteni podaci kao i postupak izgradnje skupa za učenje i testiranje. Također, u radu je opisan prilagođen model ResNet specifično izgrađen za postupak detekcije varijacija. Dani model ostvaruje rezultate usporedive s drugim modelima koristeći manji skup podataka od drugih modela, primjerice modela Clairvoyante.