Prognoza zagušenja za dan unaprijed prijenosne elektroenergetske mreže : diplomski rad - Stipetić, Mihaela (M. Stipetić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad sastoji se od 7 poglavlja. Prvo poglavlje čini uvod koji govori o problematici nedostatnih prijenosnih moći te važnosti prognoziranja zagušenja na interkonektivnim vodovima kako bi se ista mogla spriječiti ili ukloniti. Drugo poglavlje opisuje elektroenergetski sustav, njegovu podjelu i funkciju svakog njegovog dijela, objašnjava se važnost ravnoteže između proizvodnje i potrošnje te se na jednostavnom primjeru objašnjava tok snage kroz mrežu ovisan o Kirchhoffovim zakonima. U trećem poglavlju navedeni su modeli nadzemnog voda i kabela, transformatora, generatora i tereta te prikazani njihovi nadomjesni modeli koji se koriste u proračunima tokova snaga i kratkog spoja. U četvrtom poglavlju objašnjeni su modeli električnih mreža. U petom poglavlju opisana su dva najčešća proračuna tokova snaga, a to su Gauss-Seidel s y matricom te Newthon-Rapshon. Poznavanje ta dva proračuna omogućuje bolje razumijevanje proračuna izvršenog u programu PSS/E tijekom analize DACF datoteke. U šestom poglavlju opisane su osnove upravljanja zagušenjem i četiri faze upravljanja. U sedmom poglavlju opisana je sama procedura predviđanja zagušenja dan unaprijed i dan pregled hrvatskog elektroenergetskog sustava. Opisan je proračun napravljen na dvije DACF datoteke dobivene od HOPS-a. Mijenjanjem iznosa snage proizvodnje i tereta te uključivanjem i isključivanjem pojedinih 400 kV i 220 kV vodova pokazala se važnost ispravnog prognoziranja. I male promjene u proizvodnji, potrošnji ili topologiji mreže mogu uzrokovati preopterećenje na interkonektivnim vodovima. Također, oba primjera su pokazala da je hrvatski elektroenergetski sustav dovoljno robusan da i velike promjene ne uzrokuju zagušenje. Razlog leži u prijenosnim vodovima velike prijenosne moći. Uz predviđanje zagušenja dan unaprijed, sve više se radi na razvoju metode za predviđanje zagušenja sat unaprijed.