Primjena sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja : završni rad - Perković, Tin (T. Perković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Munje su uvelike oblikovale povijest ljudskog roda. Za pračovjeka ona je bila prvi susret s vatrom, a u antičkoj Grčkoj postaje dijelom mitologije pa se tako vrhovnog boga Zeusa smatralo bogom munje. U 18-om stoljeću Banjamin Franklin prvi znanstveno pristupa prirodnom fenomenu munje i postavlja temelje razumijevanja gromobranske zaštite. Od tih povijesnih vremena do danas došlo je do velikog tehnološkog razvitka koje prati i razvoj tehnologije zaštite i lokalizacije atmosferskih pražnjenja. Gromobranska je zaštita principijalno ostala ista još od doba Benjamina Franklina no sustavi za lokalizaciju koji tada nisu ni postojali danas nude preciznost lokalizacije udara do razine 100m. Primjer modernog sustava za lokalizaciju atmosferskih pražnjenja je LINET. Podatci prikupljeni tim sustavom koriste se u projektiranju i razvoju nekih velikih tehničkih sustava (elektroenergetski sustav, telekomunikacijski sustav).