Alternativni modeli i koncepti financiranja obnovljivih izvora energije : završni rad - Krkalović, Klara (K. Krkalović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu završnog rada prikazani su načini financiranja obnovljivih izvora energije u distribuiranim sustavima. Razvoj tih sustava omogućuje građanima da se aktivno uključe u izgradnju vlastitih mikroelektrana. Prikazani su primjeri alternativnih modela financiranja u Republici Hrvatskoj. Provedena je analiza i usporedba dva sustava. Model 1 energiju dobiva iz mreže i diesel agregata, dok model 2 energiju dobiva najviše iz OIE i baterijskih spremnika te ostatak iz mreže i agregata. Dobivene su cijene koje su analizirane kroz neto sadašnju vrijednost za period od 20 godina. Analiza je provedena uz alat za optimizaciju Gurobi i programski jezik Python.