Izrada web-servisa s podrškom za protokol OData uz korištenje objektno-relacijskog preslikavanja alatom Dapper : diplomski rad - Kelam, Katarina (K. Kelam, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je analizirana i istražena mogućnost izrade web-usluge uz OData protokol koristeći Dapper sustav objektno-relacijskog preslikavanja. Objašnjene su teoretske osnove obje tehnologije i dokumentiran je način njihova neovisnog korištenja. Razrađeni su načini pristupa i obrađivanja podataka koristeći OData protokol uz Entity Framework te je isto napravljeno u implementaciji s Dapperom. OData opcije upita su prevedene u SQL upite za uspješnu koordinaciju s drugačijim tipom objektno-relacijskog preslikavanja. Pristup bazi podataka je u ovom radu ostvaren preko Dapper sustava objektno-relacijskog preslikavanja, rezultirajući brzim odgovorima na klijentske zahtjeve. Napravljena je klijentska aplikacija koja poziva web-uslugu te na taj način testira ispravnost implementacije. Svi zahtjevi i odgovori unutar sustava (klijentske aplikacije i web-usluge) su uneseni u zapisnik za kasnije proučavanje.