Implementacija sustava za mjerenje respiracije na temelju promjene volumena prsnog koša : završni rad - Cvitić, Martin (M. Cvitić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Disanje je jedna od najbitnijih funkcija za normalan rad organizma i zbog toga je bitno raspoznavati faze i uobičajene veličine nekih parametara disanja kako bi se pravovremeno moglo reagirati na moguće nepravilnosti. U ovom Završnom radu opisan je sustav kojim se neinvazivnom metodom prati disanje uz pomoć vodljive trake koja se stavlja oko prsnog koša. Disanjem se mijenja volumen prsnog koša, duljina vodljive trake, a samim time i njen otpor. Vodljiva traka je spojena kao dio Wheatstoneovog mosnog spoja na pločici. Disanje unosi neravnotežu u most kojeg napaja izvor istosmjernog napona. Pošto je dobiveni signal reda veličine milivolti, on se pojačava uz pomoć instrumentacijskog pojačala kako bi bio pogodan na daljnju obradu na računalu. Na izlazu sustava se nalazi niskopropusni filtar koji guši sve signale frekvencija viših od frekvencije disanja. Analogni podaci se uz pomoć akvizicijske kartice NI USB-6211 pretvaraju u digitalne koji se obrađuju i grafički prikazuju u MATLAB-u.