Sustav preporuke mirkokreditiranja zasnovan na suradničkom filtriranju : diplomski rad - Kustura, Denis (D. Kustura, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi preporučivanja vrsta su sustava koji predviđaju afinitete i odziv korisnika nekog sustava prema predmetima koji se nude korisnicima tog sustava. Sve je češća uporaba takvih sustava u komercijalne svrhe. U okviru rada, primjenom metode suradničkog filtriranja izgrađen je jedan takav sustav za stvaranje preporuka mikrokredita korisnicima platforme Kiva. Kiva je jedna od najpopularnijih peer-to-peer platformi za mikrokreditiranje. Budući da podatci prikupljeni na Kiva platformi pripadaju vrsti podataka s implicitnom povratnom informacijom, u svrhu izgradnje sustava preporučivanja nad tim podatcima upotrebljen je algoritam alternirajućih najmanjih kvadrata (engl. ALS). Opisana je implementacija navedenog algoritma i prikazani su rezultati njegove evaluacije.