Upravljanje rashladnim sustavom zgrade programibilnim logičkim kontrolerom : završni rad - Pokrajčić, David (D. Pokrajčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je sintetizirati algoritam za upravljanje rashladnim sustavom zgrade na primjeru tri prostorije s ventilokonvektorima koji na temelju toplinskog matematičkog modela smanjuje i optimizira trošak rada sustava. Sustav sa svim svojim komponentama predstavljen je u radu, predstavljeni su mogući tipovi regulatora te je isprojektiran najučinkovitiji regulator za zadani sustav. Upravljački algoritam je implementiran na programibilnom logičkom kontroleru (PLC-u) serije S7-1500 te je preko otvorene komunikacijske platforme (Open Platform Communications, OPC) povezan s matematičkim modelom procesa u MATLAB/Simulink okruženju.