Niskopropusni električni filtri četvrtog reda s povratnom vezom, niskom osjetljivosti, niskim šumom i niskom distorzijom : diplomski rad - Ćoza, Andro (A. Ćoza, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad zasniva se na usporedbi klasičnog niskopropusnog filtra realiziranog s dvije bikvadratne sekcije povezane u kaskadu, te nove verzije istog filtra koja se zasniva na pozitivnoj povratnoj vezi. Prikazan je detaljni postupak projektiranja filtra s pozitivnom povratnom vezom, a posebni naglasak je dan na utjecaj faktora pojačanja povratne veze β. Projektirani filtar je 4. reda s aproksimacijom po Butterworthu i s graničnom frekvencijom od 1 kHz. U nastavku rada kompjuterskim alatom Pspice simulirana je realna izvedba filtra te je uspoređen novi filtar s kaskadnom verzijom. Uz pomoć Monte Carlo analize uspoređena je i osjetljivost utjecaja realnih pasivnih elemenata na parametre filtra. Kako bi se mogao i fizički testirati filtar projektiran je PCB a osnovna shema strukture prikazana je u radu. Zadnji dio rada jest mjerenje filtra na mrežnom analizatoru HP4195A, na kojem su provedena mjerenja amplitudno-frekvencijske karakteristike prijenosne funkcije, termičkog šuma na izlazu, te SFDR faktor kao i distorzija na izlazu. Dobiveni rezultati pokazuju da ne postoji ni jedan segment u kojemu je filtar s pozitivnom povratnom vezom lošiji od onog realiziranog kaskadno. Štoviše, novi filtar je očekivano pokazao znatno bolje rezultate od klasične verzije. U oba slučaja bikvadratna sekcija se realizira istom GP2 sekcijom.