Model za rerangiranje za hrvatski jezik temeljen na kontekstualiziranim višejezičnim jezičnim modelima : diplomski rad - Šarlija, Bruno (B. Šarlija, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Klasičan primjer uporabe modela za dohvat informacija je pronalazak odgovarajućih dokumenata za postavljen upit. U ovom radu implementirani su modeli za rerangiranje dokumenata iz skupa podataka na hrvatskom jeziku temeljeni na modelima za dohvat informacija. Također, implementirana je kompozicija prethodno spomenutih modela za rerangiranje i jezičnih modela. Dvije vrste korištenih jezičnih modela su kontekstualizirani jezični model i kontekstualizirani višejezični jezični model. Rezultati implementiranih modela evaluirani su srednjim recipročnim rangom i srednjom prosječnom preciznošću. Ovi rezultati uspoređeni su s rezultatima dobivenima tradicionalnim modelima za dohvat informacija.