Programski alat za demonstraciju procesa prozivanja u EPON pristupnim mrežama : diplomski rad - Bilopavlović, Tomislav (T. Bilopavlović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ethernet pasivna optička mreža po svojoj prirodi pruža širokopojasne usluge korisnicima putem optičkih vlakana. Optički linijski terminal (OLT), koji se nalazi u središnjem uredu, kontrolira protok podataka između optičkih mrežnih jedinica i vanjske mreže. Problem nastaje u uzlaznom smjeru protoka podataka, od optičke mrežne jedinice (ONU) prema linijskom terminalu jer ne mogu sve optičke jedinice u isto vrijeme slati podatke. Potrebno je napraviti vremensko multipleksiranje, tj. svakoj optičkoj jedinici dodijeliti vremenski interval u kojem može slati podatke. MPCP protokol nam daje podršku za provedbu algoritma za dinamičko dodijeljivanje propusnosti optičkim jedinicama. Cilj algoritma je smanjenje prosječnog kašnjenja paketa, odnosno povećanje efikasnosti mreže. IPACT se pokazao kao algoritam s odličnim rezultatima, nudeći disciplinske servise kao što su fixed, gated i limited servis.