Utjecaj skupa za učenje na kvalitetu semantičke segmentacije : diplomski rad - Munđer, Nikola (N. Munđer, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Za semantičku segmentaciju prirodnih scena moguć je pristup korištenja konvolucijskih neuronskih mreža. Mreža koristi skupove za učenje u kojem se nalaze semantičke oznake koje su ručno označene. Na kvalitetu ovakve izvedbe automatizirane semantičke segmentacije utječu skupovi za učenje. Sustav pokazuje bolje rezultate učenjem na većem skupu podataka, pa se kao ideja za povećanje skupa za učenje nameće njegovo umjetno povećanje ili izmjena. Ovaj rad sadrži veći broj mjerenja koji ispituje utjecaj veličine skupa za učenje, utjecaj geometrijskih transformacija koje umjetno povećavaju skup i binarnu klasifikaciju. Rezultati su pokazali da je umjetno povećanje skupa izvedivo i da pozitivno utječe na točnost. Binarna klasifikacija je pokazala vrlo dobre rezultate, ali je očito stvorila problem klasificiranja samo jednog semantičkog razreda. Podaci koji su korišteni pri mjerenju su izdvojeni iz skupa KITTI koji je naveden u literaturi.