Programska potpora za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama : završni specijalistički rad - Ugrina, Ivan (I. Ugrina; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Obavještajni rad stara je i dobro poznata ljudska djelatnost za koju postoje pisani tragovi u mnogim povijesnim knjigama o povijesnim ličnostima i društvenim uređenjima u prošlosti. Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama moderna je prilagodba obavještajnog rada u domenu interneta koja globalno dominira u današnjem svijetu u političkom i gospodarskom smislu, zbog čega je ova vrsta obavještajnog rada iznimno dobila na važnosti u zadnjem desetljeću, a biti će sve veći prioritet u institucijama i organizacijama tijekom idućeg desetljeća. Kibernetičke prijetnje kojima se iskorištavaju ranjivosti poslovnih sustava povezanih s internetom uzrokuju velike financijske štete u globalnoj trgovini zbog čega su alati za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama sve važniji u zaštiti poslovnih sustava te od njihove uspješne implementacije i operativne uporabe ovisi u kojoj će se mjeri spriječiti kompromitacija vitalnih interesa institucije ili organizacije. U ovom radu prikazana su tri alata za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama koji imaju široku primjenu u kibernetičkoj sferi i kojima se služe obavještajni analitičari na svim razinama organizacije za prikupljanje obavještajnih podataka i stvaranje obavještajnih izvještaja o određenoj temi. Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama ključan je za održavanje sigurnosti poslovnih sustava povezanih s internetom a programski alati za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama sredstvo su postizanja cilja koji je definiran kao stanje neprekinutosti usluga i zadržavanje tajnosti korisničkih podataka. Ključne riječi: Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama, obavještajni rad, obavještajni podaci, kibernetičke prijetnje, kibernetička sigurnost, obavještajna priprema, obavještajna analiza, obavještajni izvještaji, programski alati, programska potpora, kibernetička domena