Programska potpora za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama : završni specijalistički rad - Ugrina, Ivan; Groš, Stjepan (Zagreb : I. Ugrina; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Obavještajni rad stara je i dobro poznata ljudska djelatnost za koju postoje pisani tragovi u mnogim povijesnim knjigama o povijesnim ličnostima i društvenim uređenjima u prošlosti. Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama moderna je prilagodba obavještajnog rada u domenu interneta koja globalno dominira u današnjem svijetu u političkom i gospodarskom smislu, zbog čega je ova vrsta obavještajnog rada iznimno dobila na važnosti u zadnjem desetljeću, a biti će sve veći prioritet u institucijama i organizacijama tijekom idućeg desetljeća. Kibernetičke prijetnje kojima se iskorištavaju ranjivosti poslovnih sustava povezanih s internetom uzrokuju velike financijske štete u globalnoj trgovini zbog čega su alati za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama sve važniji u zaštiti poslovnih sustava te od njihove uspješne implementacije i operativne uporabe ovisi u kojoj će se mjeri spriječiti kompromitacija vitalnih interesa institucije ili organizacije. U ovom radu prikazana su tri alata za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama koji imaju široku primjenu u kibernetičkoj sferi i kojima se služe obavještajni analitičari na svim razinama organizacije za prikupljanje obavještajnih podataka i stvaranje obavještajnih izvještaja o određenoj temi. Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama ključan je za održavanje sigurnosti poslovnih sustava povezanih s internetom a programski alati za obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama sredstvo su postizanja cilja koji je definiran kao stanje neprekinutosti usluga i zadržavanje tajnosti korisničkih podataka.
Ključne riječi: Obavještajni rad o kibernetičkim prijetnjama, obavještajni rad, obavještajni podaci, kibernetičke prijetnje, kibernetička sigurnost, obavještajna priprema, obavještajna analiza, obavještajni izvještaji, programski alati, programska potpora, kibernetička domena
Intelligence is an old and well-known human activity for which there are written traces in many history books on historical figures and social arrangements in the past. Cyber threat intelligence is a modern adaptation of Internet intelligence work that dominates politically and economically in the world today, making this type of intelligence extremely important in the last decade, and will be a growing priority in institutions and organizations over the next decade. Cyber threats that exploit the vulnerabilities of Internet-connected business systems cause major financial damage in global commerce, which is why cyber threat intelligence tools are increasingly important in protecting business information systems and their successful implementation and operational use depends on the extent to which the vital interests of the institution or organization will be compromised. This paper presents three cyber threat intelligence tools that are widely use din the cyber sphere and used by intelligence analysts at all levels of the organization to gather intelligence and generate intelligence on a specific topic. Cyber threat intelligence is critical to maintaining the security of Internet-connected business systems, and cyber threat intelligence tools are a means of achieving a goal defined as a continuity of service and maintaining user confidentiality.
Key words: Cyber threat intelligence, intelligence, intelligence data, cyber threat, cyber security, intelligence preparation, intelligence analysis, intelligence reports, software tools, software support, cyber domain
Bibliografija str. 71-73.