Sigurnost i zaštita relacijskih i NoSQL baza podataka : završni rad [specijalistički] - Škrabić, Jasna; Vrdoljak, Boris (Zagreb : J. Škrabić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Baze podataka koriste se u većini poduzeća za pohranu informacija te izradu različitih analiza, praćenja trendova, ali i za izradu prediktivnih modela. Danas se najčešće koriste relacijske baze podataka, ali sve češće se javlja potreba i za nerelacijskim (NoSQL) bazama podataka. Dok su relacijske baze podataka primjerene za strukturirane, homogene podatke, NoSQL baze koriste se kod velikih skupova podataka koji obično imaju drugačiju, nestandardnu strukturu. U radu su opisane relacijske i NoSQL baze podataka, njihove vrste, karakteristike, prednosti i nedostaci, a fokus je stavljen na održavanje njihove sigurnosti. Sigurnost baza podataka jedan je od ključnih zahtjeva svakog poduzeća s obzirom na to da se u njima najčešće čuvaju i povjerljivi podaci. Opisane su metode zaštite baza podataka te razlike u sigurnosti relacijskih i NoSQL baza. Kao primjer NoSQL baza, proučavani su MongoDB i Cassandra. Općenito je zaštita NoSQL baza kompliciranija od zaštite relacijskih baza radi njihove distribuiranosti, nedostatka konzistentnosti, dinamičnih i nestrukturiranih podataka, a često i radi predefiniranih postavki koje kreću s pretpostavkom da se baza koristi isključivo u sigurnom okruženju. U studiji slučaja izrađena je MongoDB baza podataka za potrebe Državnog hidrometeorološkog zavoda kako bi se detaljnije prikazao proces izrade i postavljanja sigurnosnih mjera NoSQL baze.
Today, most companies use databases as a common place to store and manage different types of data. The goal of database usage is to transform acquired data into information through creation of various analysis and building predictive models, which could forecast specific outcomes and provide inputs for business decisions. Relational databases are the most commonly used across industries but today's dynamic situations have also arisen a new type of database model – non-relational (NoSQL) databases, which are becoming increasingly popular in big data industries. While relational databases are mostly convenient for structured, homogeneous data, NoSQL databases are used with large datasets that typically have a different, non-standard structure. This paper describes both relational and NoSQL databases: their types, characteristics, advantages and disadvantages, with the focus on maintaining their security. Generally, protecting NoSQL databases is more complicated than protecting relational databases due to their distribution, lack of consistency, dynamic and unstructured data. An example of NoSQL databases provided in this paper are MongoDB and Cassandra. In the case study, a MongoDB database was created for the needs of the Croatian Meteorological and Hydrological Service in order to show necessary steps for the process of designing and installing NoSQL database security measures.
Bibliografija str. 96-98.