Prepoznavanje pokreta ljudskog tijela fuzijom podataka ultraširokopojasnih lokalizacijskih senzora i inercijskih senzora : doktorski rad - Mihaldinec, Hrvoje (H. Mihadlinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Praćenje pokreta ljudskog tijela (engl. Human Motion Tracking, HMT) nalazi primjenu u brojnim područjima, poput medicine, rehabilitacije, sporta, interaktivnih sustava itd. HMT sustavi prikupljaju kinetičke i kinematičke informacije o kretanju tijela ili njegovih dijelova u svrhu kvantitativne analize parametara pokreta. Tradicionalno korišteni HMT sustavi temelje se na računalnom vidu i inercijskim (IMU) senzorima, a u posljednjih nekoliko godina pojavom tržišno dostupnih ultraširokopojasnih (UWB) tehnologija otvorile su se mogućnosti za realizaciju HMT sustava boljih značajki. Istraživanje su motivirali uočeni nedostaci postojećih HMT metoda temeljenih na fuziji UWB tehnologije i IMU senzora. Razvijene su odgovarajuće metode kompenzacije mjernih pogrešaka i pokazano je da se predloženim pristupom postižu bolji rezultati u odnosu na postojeće metode. Razvijeni su specijalizirani nosivi bežični umreženi senzorski čvorovi te je razrađen model i algoritam za određivanje položaja i pokreta ljudskog tijela primjenom fuzije senzorskih podataka iz UWB i IMU senzora. Postignuti su sljedeći znanstveni doprinosi: • model za određivanje položaja i pokreta ljudskog tijela iz podataka dobivenih nosivim ultraširokopojasnim lokalizacijskim senzorima i inercijskim senzorima, • arhitektura sklopovske i programske izvedbe mjernog postava niske potrošnje za određivanje položaja i pokreta ljudskog tijela • algoritam za određivanje položaja i prepoznavanje pokreta ljudskog tijela primjenom fuzije senzorskih podataka i metoda strojnog učenja. Ključne riječi: praćenje pokreta ljudskog tijela, ultraširokopojasna (UWB) tehnologija, inercijski senzori, senzorska fuzija, prepoznavanje pokreta, strojno učenje