Prilagodba univetzalnih usluga u elektroničkim komunikacijama novim tehnologijama i promjenjivim potrebama društva : završni [specijalistički] rad - Krnić, Ana (A. Krnić ; Centar za poslijediplomske studije, 2020)
U radu je s regulatornog i tehničkog aspekta analizirano trenutno stanje u području pružanja univerzalnih usluga u elektroničkim komunikacijama u Republici Hrvatskoj, kao i šire u državama članicama Europske unije. Opisani su neujednačeni tehnički i regulatorni zahtjevi i prakse. Uz univerzalne usluge, analiziran je i njima srodan koncept univerzalnog pristupa. Obrađen je utjecaj tehnoloških promjena i promijenjenih zahtjeva društva na univerzalne usluge i univerzalni pristup. Naglasak je stavljen na položaj širokopojasnog pristupa internetu tj. njegovo uvođenje među univerzalne usluge. Na kraju rada prikazana je trenutno aktualna implementacija novog krovnog propisa Europske unije iz područja elektroničkih komunikacija, Europskog zakonika elektroničkih komunikacija, u dijelu koji se odnosi na univerzalne usluge. Ključne riječi: Elektroničke komunikacije, univerzalne usluge, univerzalni pristup, kakvoća univerzalnih usluga, WiFi4EU.