Arhitektura izlaznog stupnja poluvodičkog kratkovalnog odašiljača velike snage za digitalnu radiodifuziju : doktorski rad - Pavlaković, Goran (G. Pavlaković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U poglavlju 1 opisan je razvoj radiodifuzije od 1887. pa sve do danas. Prvi poznati prijenos informacije pomoću elektromagnetskog vala ostvario je Heinrich Hertz u nastojanju potvrđivanja Maxwellove teorije elektromagnetskih valova. U svom eksperimentu načinio je prvi odašiljački sustav koji se sastojao od odašiljača i prijemnika s iskrištem te uspješno potvrdio Maxwellovu teoriju. Odašiljač s iskrištem i njegove izvedenice nastavio se koristiti u komercijalne svrhe, za što je najviše bio zaslužan Marconi, sve do 1907. godine i otkrića triode, vakuumske elektronske cijevi. Otkrićem ovog elektroničkog elementa dolazi do ubrzanog razvoja novih grana elektronike i elektroničke industrije, a među njima i radiodifuzije na području dugog, srednjeg i kratkog vala. Pojedini sklopovi odašiljača koji su bili izvedeni isključivo u tehnologiji elektronskih cijevi postaju otkrićem tranzistora 1947. godine postupno zamijenjeni sa poluvodičkim komponentama. Tako je do 1980. godine, kroz svoju uporabu, tranzistor istisnuo sve elektronske cijevi u pojedinim sklopovima kratkovalnih odašiljača velike snage osim u izlaznom stupnju. Tu se do danas elektronska cijev zadržala kao element koji je nenadmašiv u primjeni za konstrukciju izlaznih krugova kratkovalnih odašiljača velike snage. Razvojem novih medija za prijenos i distribuciju informacija kao što su FM radio, televizijski prijenos, satelitski prijenos, Internet, radiodifuzija na području dugog, srednjeg i kratkog vala postaje sve manje zastupljen i korišten medij. Pokušaj da se on ponovno aktualizira dolazi kroz korištenje digitalnih modulacijskih postupaka na navedenim frekvencijskim područjima i to u vidu DRM standarda.