Karakterizacija mjernih instrumenata i preciznih širokopojasnih pretvornika struje i napona u sklopu digitalnoga vatmetra : doktorski rad - Konjevod, Jure (J. Konjevod ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Precizno mjerenje električne snage obično se provodi u nacionalnim mjeriteljskim institutima. U tu svrhu uobičajeno se koristi širokopojasni digitalni vatmetar te je u ovoj doktorskoj disertaciji stavljen naglasak na karakterizaciju, ispitivanje i usporedbu komponenti digitalnoga vatmetra za precizno mjerenje električne snage. Karakterizirani su precizni širokopojasni pretvornici struje i napona, a relevantni mjerni instrumenti su ispitani i uspoređeni u sklopu digitalnoga vatmetra. Osim toga, dan je pregled svake pojedine spomenute komponente sustava kao i opis upotrijebljenih mjernih metoda za njihovu karakterizaciju i usporedbu. Spomenute komponente od kojih se sastoji digitalni vatmetar uključuju: sustav za proizvodnju električne snage (kalibrator snage ili kalibrator struje i napona), pretvornik struje (strujni shunt), pretvornik napona (naponsko djelilo), mjerne instrumente (digitalni voltmetri i/ili mjerne kartice). Također, uz sve navedene sklopovske komponente, gotovo uvijek je potrebno automatizirati mjerne procedure te pohraniti mjerne podatke kako bi mogli biti obrađeni tj. potrebno je provesti analizu podataka koristeći tzv. algoritme za korekciju analiziranih signala. Uz sve navedeno, neizostavan dio mjeriteljskih procedura i djelovanja je provesti analizu mjerne nesigurnosti za određene mjerne sustave, pa je tako napravljeno i u ovoj doktorskoj disertaciji. Ključne riječi: pretvornik struje (strujni shunt), pretvornik napona (otporničko djelilo), dc i ac karakterizacija pretvornika, precizno mjerenje električne snage, sustav za proizvodnju snage, algoritmi za korekciju, digitalni vatmetar.