Mjerenja i ispitivanja željezničkog elektroenergetskog infrastrukturnog podsustava : specijalistički rad - Ćavarović, Ilija (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U radu je opisan željeznički elektroenergetski infrastrukturni podsustav te analizirani postupci mjerenja i ispitivanja prije preuzimanja te za vrijeme eksploatacije (periodička mjerenja i ispitivanja). Opisane su korištene dijagnostičke metode mjerenja i ispitivanja podsustava. Održavanje po stanju je suvremena strategija održavanja koja se danas primjenjuje kad god je to tehnički i ekonomski razumno. Ova strategija održavanja je u svijetu je poznata pod nazivom Prognostics and Health Management (PHM) i može se smatrati ključnom metodom za implementaciju prediktivnog načina održavanja. S obzirom na značaj i postotak u ukupnom budžetu odražavanja podsustava, obrađeni su mogućnosti implementacije održavanja na temelju stanja uređaja tj. prediktivnog održavanja postrojenja kontaktne mreže i energetskog transformatora. Dani su prijedlozi novih suvremenih dijagnostičkih metoda na temelju indeksa pouzdanosti transformatora te predloženo je kreiranju PHM sustava za postrojenje kontaktne mreže. Ključne riječi: održavanje po stanju, mjerenja i ispitivanja, PHM, indeks pouzdanosti.