Načela, provedba i revizija opće uredbe o zaštiti podataka u manjim tvrtkama : završni specijalistički rad - Novačić, Hrvoje; Hadjina, Nikola (Zagreb : H. Novačić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U prva četiri poglavlja rada objašnjeni su različiti aspekti Opće uredbe o zaštiti podataka: pravni,
poslovni, geopolitički i tehnički. Uredba je postala društveni fenomen i zato ju je potrebno analizirati
iz raznih aspekata. Pod pravnim aspektima dan je povijesni pregled pravnih preteča Uredbe, ukratko
analizirana strukture Uredbe, objašnjeni neki specifični pojmovi Uredbe te prikazane obveze i ovlasti
pravnih sudionika Uredbe. U poglavljima 2. do 3. objašnjeni su poslovni i geopolitički aspekti Uredbe
kroz prikaz odnosa Uredbe prema ostalim aktualnim uredbama i direktivama Europske komisije kao
dijela ostvarenja ekonomske strategije Europske komisije. U poglavlju 4 definirani su i objašnjeni
specifičniji tehnički aspekti Uredbe. U 5. poglavlju raščlanjeno je 6 ISACA-inih poslovnih procesa koji
uspostavljaju sustav za upravljanje zaštitom podataka. Kada se sustavom uspješno upravlja tvrtka
može imati uspješno provedene zahtjeve Uredbe. Devet poslovnih procesa koje je potrebno
uspostaviti u tvrtki kako bi ona dobro upravljala sigurnošću osobnih podataka su: korporativno
upravljanje podacima, upravljanje osobnim podacima, upravljanje rizikom, upravljanje sigurnošću,
upravljanje opskrbnim lancem, upravljanje incidentima, održavanje svjesnosti, održavanje unutarnjih
kontrola te organiziranje funkcije službenika za zaštitu podataka. Naglašena je smanjena
problematika, opseg i trošak poslovnih procesa u manjim tvrtkama. Poglavlje 6 čini procjenu rizika nad
osobnim podacima u maloj prevoditeljskoj tvrtki. Referencirajući se na tablice u Privitku A poglavlje 7.
daje zaključke revizije informacijskog sustava iste tvrtke. Cilj je bio iste preporučene poslovne procese
koristiti u reviziji primjene Uredbe što je i pokazano na primjeru revizije manje tvrtke. U revizijskim
tablicama u Privitku A za svaki od 9 procesa odnosno 162 potprocesa preporučene su sigurnosne
kontrole prema ISO/IEC 27002:2012.
The first four chapters of the paper explain various aspects of the General Data Protection Regulation:
legal, business, geopolitical and technical. Regulation has become a social phenomenon and therefore
needs to be analyzed from various aspects. Under the legal aspects, a historical overview of the legal
predecessors of the Regulation is given, a brief analysis of the structure of the Regulation, some
specific concepts of the Regulation are explained and the obligations and powers of the legal
participants in the Regulation are presented. Chapters 2 to 3 explain the business and geopolitical
aspects of the Regulation by presenting the relationship of the Regulation to other current regulations
and directives of the European Commission as part of the realization of the economic strategy of the
European Commission. Chapter 4 defines and explains more specific technical aspects of the
Regulation. Chapter 5 analyzes 6 of ISACA's business processes that establish a data protection
management system. When the system is successfully managed, the company can have successfully
implemented the requirements of the Regulation. The nine business processes that need to be
established in a company in order for it to manage personal data security well are: corporate data
management, personal data management, risk management, security management, supply chain
management, incident management, maintaining awareness, maintaining internal controls and
organizing employee functions for data protection. The reduced issues, scope and cost of business
processes in smaller companies were emphasized. Chapter 6 makes a risk assessment of personal data
in a small translation company. Referring to the tables in Appendix A, Chapter 7 provides the
conclusions of the audit of the information system of the same company. The aim was to use the same
recommended business processes in the audit of the application of the Regulation, which is shown in
the example of the audit of a smaller company. The audit tables in Annex A also recommends security
controls according to ISO / IEC 27002: 2012 for each of the 9 processes or 162 subprocesses.
Bibliografija str. 71.