Metodologija elektroenergetskoga planiranja pametnog grada uključivanjem stohastičkih i spoznajnih neodređenosti : doktorski rad - Perić, Kristina (K. Perić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Istraživanjem su unaprjeđene konvencionalne metodologije analize elektroenergetskoga razvoja pametnoga (naprednoga) grada obzirom na očekivanu ekonomičnost, učinkovitost i ukupnu održivost uključivanjem neodređenosti relevantnih varijabli. Karakterizirane su stohastičke (aleatorne) i spoznajne (epistemične) neodređenosti relevantnih veličina prema dostupnim podacima i procjeni. Definirani su specifični modeli za karakteriziranje parametara neodređenosti ulaznih varijabli. Karakterizacijom su definirane statističke funkcije gustoće vjerojatnosti relevantnih parametara za proračun sa ili bez vremenske ovisnosti, ovisno o prirodi implementacije projekta i karakteristikama same varijable. Metodologija definira scenarije na temelju pretpostavki o načinu realizacije elektroenergetskih rješenja pametnoga grada glede financiranja, dinamike implementacije te uspješnosti funkcioniranja naprednih rješenja. Unaprijeđenom metodologijom analize koristi i troškova s karakterizacijom neodređenosti varijabli bolje je određena vjerojatnost uspješnosti realizacije planiranih aktivnosti pametnoga grada uz proračun mjera važnosti varijabli te njihov utjecaj na provedbu planiranih aktivnosti, a time i prioritet za smanjivanje rizika neuspješne realizacije naprednih rješenja. Razvijena metodologija primijenjena je na projektu pametnoga grada u gradu Ludbregu (napredna mjerna infrastruktura i komponente napredne mreže). Znanstveni doprinosi su: 1) Unapređenje konvencionalne metodologije elektroenergetskoga planiranja pametnoga grada (pametna distribucijska mreža i električni transport) uključivanjem neodređenosti i osjetljivosti relevantnih varijabli. 2) Karakteriziranje stohastičke i spoznajne neodređenosti varijabli matematičkog modela elektroenergetskoga planiranja pametnoga grada za dinamiku implementacije, ostvarivanje planiranih učinaka i prihvatljivost izvedenih naprednih rješenja. 3) Provjera primjenjivosti razvijene metodologije elektroenergetskoga planiranja pametnoga grada na primjeru konkretnog grada u Hrvatskoj te usporedba s odabranim konvencionalnim pristupom.