Detekcija gubitka sinkronizma hidrogeneratora izravnim mjerenjem kuta opterećenja : doktorski rad - Višić, Ivan (I. Višić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U doktorskom radu predložen je algoritam zaštite od gubitka sinkronizma hidrogeneratora na temelju izravnog mjerenja kuta opterećenja generatora. Zadatak te zaštite je izolirati asinkrona područja prilikom većih poremećaja u elektroenergetskom sustavu prije nego dođe do oštećenja generatora i daljnjih ispada u sustavu.Za potrebe ispitivanja predloženog modela implementirana je razvojna okolina koja se sastoji od sklopovske opreme i programa. Ispitivanje funkcionalnosti algoritma za izravno mjerenje kuta opterećenja provedeno je u stvarnom okruženju na hidrogeneratoru dok je algoritam za detekciju gubitka sinkronizma ispitan u laboratorijskom okruženju. Osim toga, za potrebe primjene kuta opterećenja generatora u drugim sustavima, analizirana je i mogućnost publiciranja kuta opterećenja na procesnu komunikacijsku mrežu primjenom norme IEEE C37.118 za sinkrofazorska mjerenja. U radu su prikazani rezultati publiciranja kuta opterećenja na komunikacijsku sabirnicu primjenom te iste norme. U doktorskom radu dani su sljedeći očekivani znanstveni doprinosi: • metoda izravnog mjerenja kuta opterećenja u realnom vremenu s istovremenim publiciranjem na procesnu komunikacijsku mrežu, • model detekcije gubitka sinkronizma generatora na osnovi izravnog mjerenja kuta opterećenja. Cilj kod budućih istraživanja je analiza mogućnosti primjene kuta opterećenja generatora u aplikacijama za analizu i očuvanje stabilnosti sustava. Također, jedan od ciljeva daljnjih istraživanja je poboljšanje algoritma za detekciju gubitka sinkronizma generatora definiranog u ovom radu. Ključne riječi: Stabilnost elektroenergetskog sustava (EES), sinkroni hidrogenerator, kut rotora, kut opterećenja, gubitak sinkronizma, ispad iz koraka generatora, sinkrofazorska mjerenja