Rješavanje problema raspoređivanja primjenom značajki krajolika dobrote genetskoga programiranja : doktorski rad - Čorić, Rebeka (R. Čorić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Problemi raspoređivanja su NP teški problemi čije se primjene mogu pronaći u raznim područjima. Jedna od hiperheuristika koja se koristi za njihovo rješavanje je genetsko programiranje (GP). Snaga GP-a leži u prilagodljivosti parametara promatranom problemu kako bi se dobili bolji rezultati. Određivanje vrijednosti parametara je dugotrajno pa se često koristi automatizirano određivanje vrijednosti parametara. Kako bi se dobio uvid u strukturu problema, može se iskoristiti analiza krajolika dobrote koja na temelju relevantnih značajki može razlikovati instance problema i zatim se za svaku grupu instanci mogu odrediti odgovarajući parametri. Ova disertacija bavi se istraživanjem značajki krajolika dobrote problema raspoređivanja, određivanjem grupa sličnih instanci problema na temelju odabranih značajki te određivanjem parametara za GP u svakoj od dobivenih grupa. Provedena ispitivanja pokazuju da se grupiranjem instanci i korištenjem parametara prilagođenih grupi primjera problema mogu postići bolji rezultati nego korištenjem ručno određenih parametara. Znanstveni doprinos sastoji se od sljedećih točaka: • Skup operatora za sintaktička stabla u svrhu prolaska kroz prostor pretraživanja slučajnom šetnjom. • Grupiranje problema raspoređivanja temeljeno na značajkama krajolika dobrote prostora rješenja genetskog programiranja. • Određivanje prikladnih parametara genetskog programiranja temeljem krajolika dobrote. • Model učenja koji odabirom ili konstrukcijom značajki krajolika dobrote određuje optimalne parametre za rješavanje problema genetskim programiranjem. Ključne riječi : problemi raspoređivanja, genetsko programiranje, analiza krajolika dobrote,stabla, grupiranje, automatizirano određivanje parametara, automatizirani odabir značajki