Zahtjevi za interoperabilnost željezničkog elektroenergetskog podsustava u RH u skladu s direktivama Europske unije : specijalistički rad - Ivošević, Neven (N. Ivošević, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Uvjeti koji se moraju ispuniti radi postizanja interoperabilnosti željezničkog sustava Europske unije utvrđuju se u svrhu definiranja optimalne razine tehničke usklađenosti, omogućavanja, olakšavanja, poboljšanja i razvoja usluga željezničkog prijevoza unutar Europske unije i s trećim zemljama te doprinosa dovršavanja jedinstvenog europskog željezničkog prostora i postupnog stvaranja jedinstvenog unutarnjeg tržišta Europske unije. Na postojećim prugama pokušava se postići da se nakon završetka radova usmjerava na postizanje potpune usklađenosti s ENE TSI-jem. Elektroenergetski TSI utvrđuje zahtjeve nužne za osiguranje interoperabilnosti željezničkog sustava. Ovaj TSI obuhvaća sva stabilna postrojenja, za istosmjernu ili izmjeničnu struju, potrebna za napajanje vlaka energijom za vuču, s obzirom na osnovne zahtjeve. U skladu s člankom 4. stavkom 1. Direktive 2008/57/EZ, željeznički sustav, njegovi podsustavi i njihovi interoperabilni sastavni dijelovi moraju ispunjavati osnovne zahtjeve utvrđene u općim uvjetima u Prilogu III. Direktivi. Željeznički sustav na koji se odnosi Direktiva 2008/57/EZ, i čiji je dio ovaj podsustav, predstavlja integrirani sustav čija je sukladnost podložna provjeri. Ta se sukladnost posebno provjerava u odnosu na specifikacije podsustava, njegova sučelja prema sustavu u koji je integriran, kao i u odnosu na operativna pravila i pravila za održavanje. Na prugama Republike Hrvatske (RH) u primjeni je izmjenični sustav električne vuče 25 kV, 50 Hz, dok se istosmjerni sustav 3 kV zadržao samo u pograničnom kolodvoru Šapjane, gdje se kontaktna mreža napaja iz Republike Slovenije. Iako je Republika Hrvatska članica EU od 2013. godine, pripreme za usklađenje regulative s EU regulativom započele su znatno ranije. Temeljni dokument koji između ostaloga regulira i pitanje interoperabilnosti željezničkih podsustava je Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (NN 63/2020) [7]. Može se zaključiti da je jedna od dobrobiti pristupanja Republike Hrvatske EU, između ostaloga i prenošenje u naš pravni poredak Direktiva i Uredbi, koje reguliraju pitanje željezničkog prijevoza u smislu ispunjenja uvjeta interoperabilnosti, radi uključivanja u željezničku mrežu EU.