Upravljanje kontinuitetom poslovanja u kontekstu izoliranog informacijskog sustava : specijalistički rad - Račić, Ivan; Fertalj, Krešimir (Zagreb : I. Račić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Rad obrađuje područje planiranja za nepredviđene okolnosti. Definira osnovne pojmove, opisuje analizu utjecaja na poslovanje, upravljanje rizicima, odgovor na incident, oporavak od katastrofe te upravljanje kontinuitetom poslovanja. Pri tome se podrazumijeva da je većina informacijskih sustava povezana s Internetom ili drugim informacijskim sustavima. Međutim, pojedine organizacije zbog sigurnosnih ili zakonskih aspekata svoga poslovanja moraju izolirati svoj informacijski sustav od drugih, manje sigurnih informacijskih sustava. Takve organizacije svoj informacijski sustav drže na vlastitoj lokaciji u vlastitom podatkovnom centru te na vlastitoj hardverskoj i softverskoj infrastrukturi, čemu je u radu posvećena posebna pažnja. Razmotreni su preduvjeti i mogućnosti oporavka izoliranog informacijskog sustava te je predloženo rješenje koje osigurava redundanciju lokacije i opreme na pričuvnoj lokaciji u pričuvnom podatkovnom centru, podržano odgovarajućim tehnologijama kojima se informatički resursi (mreža, poslužitelji i aplikacije) repliciraju s primarne na pričuvnu lokaciju u svrhu oporavka od katastrofe. Procijenjeno je i alternativno, jeftinije, rješenje koje pretpostavlja da organizacija ima vlastiti mrežni spojni put (primjerice, optički kabel) između primarne i pričuvne lokacije.
Ključne riječi: planiranje za nepredviđene okolnosti, upravljanje kontinuitetom poslovanja, oporavak od katastrofe, izolirani informacijski sustav, podatkovni centar, redundancija, VMware NSX, VMware SRM, VMware Metro Storage Cluster
The thesis deals with the topics of contingency planning. It defines the basic concepts, describes the business impact analysis, risk management, incident response, disaster recovery and business continuity management. It is implied that most of the information systems are connected to Internet or other information systems. However, due to security or legal aspects of their business, certain organizations must isolate their information system from other, less secure information systems. Such organizations keep their information system at their own location in their own data center and on their own hardware and software infrastructure, to which special attention is paid in the thesis. The preconditions and possibilities for the recovery of an isolated information system are considered and a solution is proposed that ensures the redundancy of the location and equipment at the backup location in the backup data center and which is supported by appropriate technologies by which IT resources (network, servers and applications) are replicated from the primary to the backup location for disaster recovery. An alternative, cheaper, solution that assumes that the organization has its own network connection path (e.g., an optical cable) between the primary and backup locations has also been evaluated.
Keywords: contingency planning, business continuity management, disaster recovery, isolated information system, data center, redundancy, VMware NSX, VMware SRM, VMware Metro Storage Cluster
Bibliografija str. 86-92.