Upravljanje distribucijskim transformatorima : specijalistički rad - Popović, Zvonimir; Janić, Žarko (Zagreb : Z. Popović, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Energetski transformatori i vodovi su temeljni elementi distribucijskog elektroenergetskog sustava. Transformatori su električni uređaji s visokim stupnjem učinkovitosti, no unatoč tome, zbog velikog broja ugrađenih jedinica i iznosa energije koju pretvaraju s jedne naponske razine na drugu, njihovi gubici čine značajan udio u tehničkim gubicima elektroenergetskog sustava. Energetska učinkovitost jedan je od strateških ciljeva Europske Unije koji se ostvaruje donošenjem zakonskih propisa. Tako su direktivom 2009/125/EZ i uredbom 548/2014 određeni najveći dopušteni iznosi gubitaka energetskih transformatora, prema čemu se mora prilagoditi tržište Europske Unije. U razinama koje ovi zakonski propisi reguliraju, stavljaju se zahtjevi za smanjenje gubitaka praznog hoda i gubitaka tereta energetskih transformatora. Nakon 1.7.2021. na europskom tržištu moći će se nabavljati samo transformatori proizvedeni po razini 2 uredbe 548/2014 koje karakteriziraju značajna smanjenja gubitaka praznog hoda, ali i gubitaka tereta, što opet utječe na njihovu cijenu. Kroz primjere, u ovom radu prikazane su usporedbe iznosa gubitaka te isplativosti ugradnje energetskih transformatora proizvedenih po razini 1 i razini 2 u odnosu na prijašnje izvedbe transformatora.
Smanjenje gubitaka u elektroenergetskom sustavu je od velikog interesa za operatora distribucijskog sustava, jer je to između ostalog pokazatelj kvalitete poslovanja. S obzirom na životni vijek energetskih transformatora koji iznosi 40 godina i više, u floti transformatora jednog distribucijskog područja nalaze se razne izvedbe energetskih transformatora, gledano prema godini proizvodnje, tipu, razini gubitaka i slično. Zbog toga je kvalitetno upravljanje flotom transformatora jedan od načina optimiziranja pogona i poslovanja operatora distribucijskog sustava čime se mogu kontrolirati gubici odnosno utjecati na njihovo smanjenje. Korištenjem suvremenijih uređaja za mjerenje i nadzor, te aplikativnih rješenja za obradu podataka u velikoj mjeri je olakšan posao analize pogonskih prilika u pojedinom dijelu elektroenergetskog sustava, temeljem čega se brže i lakše mogu donijeti kvalitetne odluke o odabiru optimalne transformatorske jedinice za pojedino mjesto ugradnje. U radu je prikazano kako strategija zamjene transformatora može utjecati na smanjenje gubitaka odnosno efikasnost pogona elektroenergetskog sustava, te su predloženi kriteriji za izradu aplikacije koje će obraditi dostupne podatke za energetske transformatore u floti distribucijskog područja.
Ključne riječi: gubici električne energije, energetski učinkoviti transformatori,
upravljanje flotom transformatora.
Power transformers and lines are fundamental elements of the power distribution
system. Transformers are electrical devices with a high level of efficiency, but due to
the large number of installed units and the amount of energy they convert from one
voltage level to another, their losses make up a significant share of technical losses
of the electrical power system. Energy efficiency is one of the strategic goals of the
European Union, which is achieved through the adoption of legal regulations. Thus,
Directive 2009/125 / EC and Regulation 548/2014 set the maximum allowed levels
of power transformer losses, according to which the European Union market must
be adjusted. According to the tiers regulated by these legal regulations,
requirements are set for the reduction of no-load and load losses of power
transformers. After 1.7.2021. only transformers manufactured according to tier 2 of
regulation 548/2014 will be available on the European market, which are
characterized by significant reductions in no-load losses, but also in load losses,
which in turn affects their price. Through examples, this paper presents comparisons
of the amount of losses and cost-effectiveness of power transformers produced
according to tier 1 and tier 2 in relation to previous versions of transformers.
Reducing losses in the electricity system is of great interest to the distribution
system operator, as it is, among other things, an indicator of the quality of
operations. Considering the lifespan of power transformers, which is 40 years and
more, transformer fleet in one distribution area includes various versions of power
transformers, according to the year of production, type, level of losses, etc.
Therefore, quality management of the transformer fleet is one of the ways to
optimize the operation of distribution system operators, which can control losses or
affect their reduction. The use of modern measuring and monitoring devices and
application solutions for data processing has greatly facilitated the analysis of
operating conditions in a particular part of the power system, based on which quality
decisions on selecting the optimal transformer for a particular location can be made
faster and easier. The paper shows how the transformer replacement strategy can
affect the reduction of losses, ie the efficiency of power system operation, and
proposes criteria for the development of an application that will process the available
data for power transformers in the distribution area fleet.
Keywords: power losses, energy efficient transformers, transformer fleet
management.
Bibliografija str. 65-66.