Diagnostika u održavanju elemenata signalno-sigurnosnih uređaja : specijalistički rad - Šipuš, Darko; Toš, Zdravko (Zagreb : D. Toš, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U radu je opisan princip rada ESSU i mogućnosti njegovog dijagnostičkog sustava, te su dodatno obrađeni i drugi sustavi kojima je uvelike olakšana dijagnostika vezanu uz otklanjanja uzroka neispravnosti, planiranje preventivnog održavanja, te zamjene ili rekonstrukcije istrošenih uređaja s ciljem smanjenja broja neispravnosti signalno-sigurnosnih uređaja radi povećanja efikasnost željezničkog prijevoza.
U prvom dijelu rada opisana je osnova sustava je ESSU SimisW koji surađuje sa sučeljem tipa Vicos (Human-machine interface). U sklopu ESSU implementirano je dijagnostičko računalo, arhivsko računalo, računalo za snimanje i reprodukciju događaja za nadzor uređaja koji su vezani uz sigurnost prometa, te sustav Scada koji je zamišljen da preuzme na sebe sav nadzor i upravljanje nad dijelom prateće opreme uz ESSU, a koja nije direktno vezana uz sigurnost.
Nakon toga slijedi opis ugrađenih uređaja, te pregled održavanja pojedinih elemenata SS uređaja na Zagreb Glavnom kolodvoru i načini njihova nadzora rada, te dijagnostike. Dane su dijagnostičke instrukcije u kojima su navedene neispravnost na pojedinim elementima uređaja, te mogući uzroci pojedinih neispravnosti i moguće korekcije pri njihovom otklanjanju.
U zadnjem dijelu na konkretnom primjeru prikazan je postupak dijagnostike vezano uz korektno i preventivno održavanje na ESSU
Ključne riječi:
elektronički signalno-sigurnosni uređaj, održavanje, dijagnostika, dijagnostičko računalo, arhivsko računalo, računalo za snimanje i reprodukciju događaja
The paper describes the principle of operation of ESSU and the possibilities of its diagnostic system, and additionally discusses other systems that greatly facilitate diagnostics related to troubleshooting, planning preventive maintenance, and replacement or reconstruction of worn devices to reduce the number of malfunctions of signaling and safety devices. to increase the efficiency of rail transport.
The first part of the paper describes the basis of the system is ESSU SimisW, which cooperates with the Vicos interface (Human-machine interface). The ESSU has implemented a diagnostic computer, an archive computer, a computer for recording and reproducing events for monitoring traffic safety devices, and a Scada system designed to take over all control and management of part of the accompanying equipment with the ESSU, which it is not directly related to security.
This is followed by a description of the installed devices, and an overview of the maintenance of individual elements of the SS device at the Zagreb Central Station and ways of monitoring their operation and diagnostics. Diagnostic instructions are given in which the malfunction on certain elements of the device is stated, as well as the possible causes of certain malfunctions and possible corrections during their elimination.
In the last part, a specific example shows the diagnostic procedure related to correct and preventive maintenance on the ESSU.
Keywords:
electronic signaling and safety device, maintenance, diagnostics, diagnostic computer, archive computer, computer for recording and reproduction of events
Bibliografija str. 94.