Numerička analiza mehaničkih naprezanja u kotlu transformatora : specijalistički rad - Kušmišević, Matija; Semenski, Damir (Zagreb : M. Kušmišević, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Ovim radom je prikazano kako je uz pomoć suvremenih alata i provjerenih proračunskih metoda moguće optimirati proizvod. Kroz uvod o pojedinim sklopovima transformatora nastojala se prikazati međusobna zavisnost prilikom konstruiranja svake komponente. Naglasak je na konstrukciji kotla transformatora jer je masom i oblikom najveća komponenta željeznog dijela transformatora te prilikom životnog ciklusa podnosi najveća opterećenja. Pomoću programskog alata Catia V5 ANL je napravljena FEM analiza postojeće konstrukcije kotla prilikom najvećih opterećenja (vakumiranje i podizanje transformatora) te na osnovu tih rezultata predložen je novi dizajn. Novi dizajn je podvrgnut analizi pod istim uvjetima te su uspoređeni rezultati pokazali značajnu uštedu mase. Također, olakšana je tehnologija izrade konstrukcije zahvaljujući optimiranju oblika pojedinih konstrukcijskih elemenata. U radu su prikazane sve prednosti, ali i nedostaci alata koji koriste metodu konačnih elemenata čime je potvrđeno da je potrebno veliko inženjersko znanje i iskustvo prilikom interpretacije rezultata.
In this paper, it is shown the concept of product optimization with modern tools and proven methods. There is shown a link between various transformer parts and its dependence during mechanical design process. Emphasis is on the construction of transformer tank, due to his mass and shape, it is the biggest component of metal part of transformer and during lifetime it bears the biggest load. Catia V5 ANL computer tool was used to perform finite element method analysis on current version of tank construction while being subjected to biggest loads (vacuum and lifting of transformer). Based on the results, new design is proposed. New design was also analysed while subjected to the same loads, and in comparison with current design, it shows significant mass savings. Additionally, manufacturing technology is facilitated due to shape optimisation of number of construction parts.
Bibliografija str. 47.