Raspoređivanje kontekstno kategoriziranih usluga interneta stvari u okolini računarstva u magli : doktorski rad - Krivić, Petar (P. Krivić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Računarstvo u magli predstavlja novi koncept arhitekture za isporuku usluga u kojem se osim računalnog oblaka koriste i resursi računalnih čvorova između računalnog oblaka i krajnjih uređaja. Primjenom ovog koncepta omogućuje se optimizacija rješenja zbog blizine izvora podataka i čvorova za njihovu obradu, što je zbog karakteristične okoline posebno naglašeno u okviru Interneta stvari. Virtualizacija zasnovana na kontejnerima i druge moderne tehnologije omogućili su implementaciju raspodijeljenih IoT usluga koje se mogu efikasno izvoditi u promjenjivim heterogenim okolinama kakve podrazumijeva računarstvo u magli. Ipak, raspored izvođenja komponenti IoT usluga u raspodijeljenim okolinama ovoga koncepta ovisit će o optimizaciji koja se u konkretnom slučaju želi postići njegovom primjenom pa je upravo određivanje optimalnog rasporeda izvođenja usluga na dostupnim računalnim resursima računarstva u magli fokus ove disertacije. Stoga su u ovom radu najprije kategorizirane usluge Interneta stvari prema kontekstima relevantnim za primjenu računarstva u magli: kontekstu uređaja, korisnika, i usluge. Također, definirani su i parametri kvalitete usluge kojima se može ocijeniti učinkovitost primjene računarstva u magli te je određen njihov prioritet u prethodno definiranim kategorijama IoT usluga. Zatim je opisan formalni model usluga i specificiranih konteksta, kako bi se faktori koji utječu na izvedbu raspoređivanja usluga mogli uzeti u obzir u konkretnoj implementaciji algoritma. Tako se u razvijenom dinamičkom algoritmu raspoređivanja na temelju kontekstnih informacija o usluzi, korisniku, i dostupnim uređajima određuje raspored izvođenja komponenti usluge kojim se postiže veća kvaliteta njenog izvođenja u okviru definiranih parametara kvalitete usluge. Na kraju je izvedena verifikacija razvijenog dinamičkog algoritma kako bi se utvrdila njegova učinkovitost na odabranim slučajevima primjene. Dobiveni rezultati su potvrdili bolje performanse izvođenja usluga u okolini računarstva u magli primjenom razvijenog algoritma za dva odabrana scenarija (strujanje podataka i automatizaciju upravljanja). Također, rezultati su pokazali da je glavna prednost ovog algoritma u odnosu na postojeće pristupe, njegova mogućnost dinamičkog pokretanja raspoređivanja na temelju promjena u izvedbenoj okolini koje uzrokuju pad kvalitete usluge.