Prilagodba modela jezera podataka za pohranu i obradu vremensko-prostornih tokova podataka : doktorski rad - Hlupić, Tomislav (T. Hlupić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Jezera podataka predstavljaju moderni pristup pohrani i analizi velikih podataka, koji u njih pristižu u strukturiranom, nestrukturiranom i polustrukturiranom obliku velikom brzinom i u velikim količinama, a veliku prednost, zahvaljujući skalabilnosti nalaze u potpori obradi i pohrani tokova podataka. Među njima ističu se prostorno-vremenski tokovi podataka, čiji su izvori često uređaji koje objedinjeno nazivamo Internet stvari. Ova vrsta tokova podataka ima naglašenu geoprostornu komponentu, koja omogućuje gotovo stvarnovremensko praćenje kretanja izvora podataka u prostoru kroz vrijeme. Prilagodba jezera podataka za potporu prostorno-vremenskim podacima obavlja se na razini pohrane podataka i obrade podataka. Doprinos ovog rada sastoji se od prijedloga modela unificiranog sloja pristupa podacima koji u sebi sadrži potporu za prostorno-vremenske tokove podataka. Uz njih, predloženi su algoritmi potpore operacijama nad tipovima prostorno-vremenskih tokova podataka i ugrađeni u unificirani sloj pristupa podacima. Uz unificirani sloj pristupa podacima, predložen je model repozitorija metapodataka koji ima ulogu potpore izgradnji podatkovnih cjevovoda unutar unificiranog sloja pristupa podacima i procesima upravljanja podacima. U repozitoriju metapodataka podaci su opisani do razine pojedinog atributa u obrađenom entitetu. Predloženi modeli verificirani su kroz obradu i pohranu heterogeno strukturiranih prostorno-vremenskih tokova podataka u cijelom jezeru podataka, zaključno s njihovom vizualizacijom. Rezultati verifikacija pokazali su kako predloženi unificirani sloj pristupa podacima omogućuje dinamičku izgradnju podatkovnih cjevovoda s potporom za prostorno-vremenske tokove podataka. Ključni pojmovi: jezera podataka, prostorno-vremenski tokovi podataka, modeli jezera podataka, unificirani sloj pristupa podacima