Čimbenici koji utječu na donošenje odluke o kupovini police osiguranja u Republici Hrvatskoj : specijalistički rad - Čamber, Verica (V. Čamber ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Donošenje odluke o kupnji je složen proces. Cilj rada je utvrditi čimbenike koji utječu na donošenje odluke potrošača o kupnji osiguranja na tržištu krajnje potrošnje. Empirijsko istraživanje provedeno putem anketnog upitnika, na uzorku od 207 ispitanika, pokazuje koji ekonomski i sociodemografski čimbenici pozitivno utječu na odluku o kupnji osiguranja u odnosu na najzastupljenije vrste osiguranja kod privatnih (fizičkih) osoba te koji su stavovi ispitanika vezani za povjerenje u osiguranje na tržištu Republike Hrvatske. Rezultati istraživanja pokazali su kako se utjecaj čimbenika razlikuje u ovisnosti o vrsti osiguranja. Kod obveznih osiguranja veći utjecaj na odluku o kupnji imaju ekonomski čimbenici (cijena) dok kod dobrovoljnih osiguranja dominantniji je utjecaj sociodemografskih čimbenika (spol, dob, obrazovanje, regija). Rezultati istraživanja također su pokazali kako je kod povjerenja važno obratiti pažnju na brand, djelatnike odnosno prodajne predstavnike te na iskustva drugih klijenata. Sve složenije potrebe klijenata zahtijevaju bolje poznavanje čimbenika koji utječu na donošenje odluke o kupnji osiguranja.