Različita značenja hebrejskog pojma berit i njegova dvoznačnost u 2 Kr - Višaticki, Karlo (Array, 2010)
Savez, na hebrejskom berit, jedan je od središnjih pojmova Starog zavjeta, i nalazi se gotovo u svim starozavjetnim biblijskim knjigama. U svom prilogu autor nakon uvodnih riječi, gdje općenito govori o savezu, pojmu koji ima široku lepezu značenja i može značiti: privatni zavjet, ugovor dviju (jednakih) osoba, ugovor dvaju kraljeva ili država, savez između Boga i izraelskog naroda, najprije govori o etimologiji riječi berit, koja još uvijek nije dovoljno razjašnjena te navodi primjere prevođenja te riječi u starijim prijevodima (Targum, Septuaginta, Aquila, Symmachus, Theodotion, Vulgata, Vetus Latina) te u starijim hrvatskim prijevodima (Matija Petar Katančić, Ivan Matija Škarić, Bartol Kašić, Valentin Čebušnik, Antun Sović, Ivan Evanđelist Šarić). Autor zatim govori o značenju pojma berit unutar hebrejske Biblije. Taj pojam nalazimo kako u sakralnoj tako u profanoj sferi. Nakon toga autor analizira tekstove iz Druge knjige o Kraljevima gdje se ta riječ pojavljuje ukupno 12 puta. U toj knjizi se nalaze mlađi starozavjeti tekstovi koji su pisani u vrijeme kada taj izraz postaje sinonim za Toru, Zakon. Većina tekstova u 2 Kr odnosi se na Savez Boga i naroda, Jahve i Izraela, a u danom kontekstu Savez je sinonim za Toru. Držanje Saveza zapravo znači držanje Dekaloga, odnosno prije svega prve Božje zapovijedi