Prezbiterov identitet i katehetski ministerij - Hoblaj, Alojzije (Array, 2010)
Na tematski izbor članka autora je potaknula konstatacija povjesnikâ da je pitanje odnosa prezbitera i kateheze dosad neistraženo pitanje, unatoč njegovoj trajnoj aktualnosti kako u prošlosti tako i u suvremenosti. Autor polazi od hipoteze da se prezbiterov identitet i identitet kateheze koja se ostvaruje u župnoj zajednici nalaze u recipročnom odnosu. Poveznica toga reciprociteta nalazi se u prezbiterovu katehetskom ministeriju. Ta recipročna poveznica uvjetovala je strukturu ove teološko-katehetske rasprave. Zato je članak podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu razmatra se, s teološkog i psihoantropološkog motrišta, prezbiterov identitet u cjelini njegove trostruke službe (tria munera). U drugom dijelu nastavlja se razmatrati prezbiterov identitet u odnosu na identitet suvremene kateheze. U trećem dijelu promišljanje o prezbiterovu identitetu usredotočuje se na župnu zajednicu kao mjesto kateheze, i na prezbiterovo specifično katehetsko obilježje u profilu katehete katehetâ