Knowledge accumulation and chaotic business cycles - Gomes, Orlando (Array, 2009)
U okviru dvosektorskih modela rasta s fizičkim i ljudskim kapitalom proizvedenim različitim tehnologijama, u literaturi se razmatra proces zastarijevanja/deprecijacije znanja, koji je sličan procesu deprecijacije fizičkog kapitala. Posljedica tog procesa je konstantna dugoročna stopa rasta osnovnih ekonomskih agregata po stanovniku.U ovom se radu uvodi nova pretpostavka u proces stvaranja znanja, koja uključuje pojam zasićenja, a podrazumijeva da dodatno znanje koje bi pridonijelo stvaranju veće količine znanja postaje kontraproduktivno nakon određene razine. Karakter se kretanja varijable ljudskog kapitala proširuje na cijelo gospodarstvo pod uvjetom da se taj faktor koristi u proizvodnji finalnih dobara, pa stoga i osnovni ekonomski agregati (fizički kapital, osobna potrošnja i output) imaju cikličku dinamiku. Na ovaj način želimo poduprijeti ideju postojanja endogenih poslovnih ciklusa u procesu rasta, što je alternativni pristup u odnosu na dva općeprihvaćena: teoriju realnih poslovnih ciklusa i keynezijansku interpretaciju ciklusa