Recesija : pad bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju - Broz, Tanja (Array, 2009)
Nakon skromnog rasta hrvatskog gospodarstva u 2008. godini, prvo je tromjesečje 2009. godine obilježio pad bruto domaćeg proizvoda od 6,7 posto na međugodišnjoj razini. To je najveća stopa pada zabilježena od 1993. godine te prva negativna međugodišnja stopa u posljednjih devet godina. Smanjenje gospodarske aktivnosti bilo je ponajprije potaknuto snažnim padom domaće potražnje, prije svega investicija i osobne potrošnje. Pozitivan je doprinos došao samo od rasta državne potrošnje. Prema desezoniranim podacima, smanjivanje se ukupne gospodarske aktivnosti započeto u drugom tromjesečju prošle godine nastavilo i početkom 2009. godine. Ukupna je gospodarska aktivnost u drugom tromjesečju 2008. smanjena za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u trećem za 1,3 posto, u četvrtom 1,4 posto, da bi se u prvom tromjesečju ove godine smanjila za 3,9 posto