Nova kejnezijanska Phillipsova krivulja na primjeru Hrvatske : VEC model - Basarac Sertić, Martina (Array, 2009)
U radu se ispituje postojanje tzv. nove kejnezijanske Phillipsove krivulje na primjeru Hrvatske. Krivulja se procjenjuje VAR metodologijom. S ciljem ispitivanja dugoročne povezanosti ključnih varijabli modela, provedena je kointegracijska analiza korištenjem multivarijatnog Johansenovog postupka. Dobivene se kointegracijske relacije, kao dodatne varijable, zatim uključuju u model korekcije pogreške, tzv. EC model. Korištenje jediničnog troška rada/jaza proizvodnje kao prikladnih zamjena za varijablu graničnog troška ukazuje na postojanje kointegracijske veze između temeljnih varijabli modela NKPK: inflacije, očekivane inflacije te jediničnog troška rada/jaza proizvodnje. Time se potvrđuje postojanje dugoročne povezanosti spomenutih varijabli. Nadalje, na temelju procijenjenog modela korekcije pogreške, dobiva se da je član korekcije pogreške statistički značajan i odgovarajućeg predznaka te ukazuje na tromjesečnu korekciju neravnoteže od 37 posto korištenjem jediničnog troška rada, odnosno, 41 posto korištenjem jaza proizvodnje. Oba modela imaju dobru moć objašnjenja i zadovoljavajuće vrijednosti dijagnostičkih testova