Projekcija prihoda državnog proračuna u Hrvatskoj : zašto nastaju greške? - Švaljek, Sandra (Array, 2009)
Ovaj rad daje osvrt na projekcije prihoda i rashoda državnog proračuna u Republici Hrvatskoj i njihovu točnost mjerenu odstupanjem od naplaćenih prihoda i ostvarenih rashoda državnog proračuna. Greške u projekcijama se potom pokušavaju objasniti unutar okvira koji pruža suvremena politička ekonomija. Analiza fiskalnih projekcija pokazuje da su prosječne greške u procjeni prihoda i rashoda razmjerno male, kao i da je točnost fiskalnih projekcija sadržanih u rebalansima proračuna veća nego u originalnim planovima. Nadalje, uočava se da u prosjeku originalni proračuni podcjenjuju prihode, dok ih rebalansi precjenjuju. Veći pesimizam u pogledu očekivane visine prihoda kod originalnih proračuna mogao bi se objasniti oprezom zbog značajne neizvjesnosti, ali i strateškim korištenjem projekcija u svrhu obuzdavanja prekomjernog rasta državne potrošnje. Usporedba projekcija u godinama održavanja parlamentarnih izbora s onima u svim ostalim godinama pokazuje da su vlade prije izbora sklone manjem podcjenjivanju poreznih prihoda i većem podcjenjivanju državnih rashoda nego u godinama kada izbora nema