Ekonomski institut, Zagreb : prvih sedamdeset godina - Starc, Nenad (Array, 2009)
Dugovječni se teško prisjećaju početka. Počelo je, možda, još 1920. godine kad se iz zagrebačke Visoke tehničke škole izdvojila Visoka škola za trgovinu i promet. Počela je okupljati ekonomiste koji nisu samo naučavali, nego i istraživali, pa i objavljivali. Možda je počelo pet godina kasnije kad je škola preimenovana u Ekonomsko-komercijalnu i dobila napismeno da je fakultet. Možda tek 1935. kad je u Zagrebu pokrenut časopis Ekonomist. Pokretači se prisjećaju da mladom uredništvu nije manjkalo suradnika. Ekonomija se već onda istraživala i o njoj se pisalo. Ostalo je zabilježeno da su se u prostoriji u Zvonimirovoj 8, koju je mladi fakultet dao još mlađem časopisu, okupljali uglavnom mlađi nastavnici i po koji apsolvent1. Čitali su, pisali, raspravljali i brzo uvidjeli da će trebati još malo u školu, i to onakvu kakve u Zagrebu nije bilo. Stigli su tako do Zapadne Europe, a onaj najpoduzetniji i najbolje zapamćen, prof. Mirko Lamer, i do Amerike