Gospodarstvo u recesiji : pad BDP-a zaustavljen u drugom tromjesečju - Broz, Tanja (Array, 2009)
Usporedba na međugodišnjoj razini pokazuje da je BDP u drugom tromjesečju ove godine bio za 6,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Usprkos tome, desezonirani podaci ukazuju na zaustavljanje pada ukupne ekonomske aktivnosti prisutnog od sredine prošle godine. Nakon što je u prvom tromjesečju 2009. ona smanjena za 3,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u drugom se tromjesečju ukupna ekonomska aktivnost stabilizirala (preciznije, povećana je za 0,1 posto). Ovakva su kretanja uvjetovana ublažavanjem pada domaće i inozemne potražnje. Pad osobne potrošnje i investicija značajno je usporen u drugom tromjesečju, dok se državna potrošnja zadržala na razini prvog tromjesečja. Kretanja u međunarodnoj razmjeni obilježena su većim padom uvoza od izvoza, što je dovelo do smanjenja vanjskotrgovinskog deficita