Još uvijek na putu prema dolje : nastavak recesije - Broz, Tanja (Array, 2009)
Bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju 2009. godine bio manji za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Nakon što je prema desezoniranim podacima u drugom tromjesečju 2009. zaustavljeno smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje, u trećem je ponovno zabilježena negativna stopa gospodarskog rasta od 0,5 posto. Promatrajući kretanje osobne potrošnje, zapaža se da je u trećem tromjesečju, nakon usporavanja smanjenja u prva dva tromjesečja 2009., došlo do njezinog stabiliziranja. Nastavilo se i značajno usporavanje smanjenja investicija, dok se ubrzao pad državne potrošnje. Veće smanjenje uvoza od izvoza rezultiralo je poboljšanjem salda robne razmjene s inozemstvom. Osobna je potrošnja u trećem tromjesečju 2009. smanjena za 6,9 posto na međugodišnjoj razini. Desezonirani podaci pak ukazuju na zaustavljanje njezinog pada. Tako je u prvom tromjesečju 2009. osobna potrošnja smanjena za 4,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u drugom za 0,5 posto, dok je u trećem tromjesečju povećana za 0,4 posto