Modelling fiscal and monetary policy interactions in Croatia using structural vector error correction model - Rukelj, Dario (Array, 2009)
Rad ispituje interakciju monetarne politike, fiskalne politike i gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Pritom se koristi strukturni vektorski model s ispravljanjem pogrešaka kako bi se na temelju mjesečnih podataka o državnim rashodima, monetarnom agregatu M1 i indeksu gospodarske aktivnosti identificirali trajni i prolazni šokovi. Kointegracijska svojstva vremenskih serija rezultiraju s dva ograničenja koja se odnose na prolaznu prirodu šokova fiskalne i monetarne politike. Treće je ograničenje rezultat pretpostavke o simultanoj interakciji dviju politika. U proučavanju su se učinaka identificiranih strukturnih šokova na analizirane varijable koristile funkcije impulsnih reakcija te dekompozicije varijanci. Rezultati analize upućuju na zaključak da šok agregatne ponude ima statistički signifikantan trajni učinak na sve promatrane varijable u dugom roku; drugo, fiskalna i monetarna politika kreću se suprotnim smjerom, što ukazuje da su korištene kao supstituti; konačno, nije moguće donijeti nedvojben zaključak o utjecaju dviju politika na gospodarsku aktivnost u kratkom i srednjem roku