Povezanost osobina ličnosti i nekih karakteristika obiteljskoga funkcioniranja sa psihičkim simptomima majki i očeva - Smojver-Ažić, Sanja (Array, 2010)
Da bismo analizirali psihološke prilagodbe majki i očeva, u ovom je istraživanju sudjelovalo 90 bračnih parova s prosječno dvoje djece. Uz pretpostavku da su psihički simptomi najviše određeni crtama ličnosti, ispitano je u kojoj mjeri obiteljsko funkcioniranje, bračna kvaliteta, roditeljski stres i problemi u ponašanju djeteta dodatno objašnjavaju izraženost psihičkih simptoma roditelja. Posebno je analiziran odnos između izraženosti psihičkih simptoma i izvora roditeljskoga stresa te problema u ponašanju djece kod majki i očeva