Za kršćansku teologiju : razmišljanje o vlastitostima kršćanske teologije - Mateljan, Ante (Array, 2009)
U izlaganju autor polazi od posebnosti kršćanske teologije utemeljene na ispovijesti vjere u Isusa Krista kao pravoga Boga i pravoga čovjeka te na teološkom poimanju vremena kao povijesti spasenja. Ukoliko želi biti doista kršćanska, teologija je usmjerena uvođenju u otajstvo Isusa Krista, u samoj sebi dijaloška, organska i crkvena te se treba razvijati u kontekstu sadržaja i života autentično kršćanske vjere. Iako nastoji odgovoriti na egzistencijalna pitanja svakoga čovjeka i svih vremena, kršćanska teologija neodvojiva je od samoga teologa koji izlaže odgovor vjere na znanstven način. Konačno, u dijalogu sa suvremenim prirodnim i humanističkim znanostima, za kršćansku teologiju je odlučujući koncept vremena i povijesti te poimanje ljudske osobe. Autor na kraju, uz »Dekalog za kršćansku teologiju«, zaključuje da se mnogovrsno nastojanje oko ostvarenja integralne kršćanske teologije može ostvariti samo na temelju ideje ljubavi, koju treba postaviti u središte teološkog i antropološkog govora