Politika ljudskih prava Europske Unije : razvoj i izazovi za budućnost - Popović, Nella (Array, 2008)
U svjetlu kritika i rasprava o nepostojanju politike ljudskih prava Europske Unije, u članku se tvrdi da ta politika ipak postoji, iako se razvijala neujednačeno, kako na razini unutarnjih poslova, tako i u odnosima Unije prema trećim zemljama. Druga ključna teza članka odnosi se na institucionalne mehanizme provedbe Unijine politike ljudskih prava koji, prema autoričinom mišljenju, zahtijevaju redefiniranje i bolju koordinaciju. Članak najprije analizira razvoj politike ljudskih prava na razini unutarnjih poslova Unije od Slučaja Stauder 1969. do recentnih rasprava o pravnoj snazi Povelje o temeljnim pravima i pristupanju Unije Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Drugi dio članka daje pregled razvoja politike ljudskih prava u vanjskim odnosima Unije od IV. konvencije iz Loméa do Europske politike prema susjednim zemljama. Autorica u zaključku identificira složenost i fragmentiranost ustroja Unije s jedne strane, a s druge strane, sveprisutnost zaštite i promicanja ljudskih prava u javnim politikama Unije kao ključne čimbenike koji otežavaju nadzor nad provedbom politike ljudskih prava i uzrokuju percipirani implementacijski deficit te politike