Četverokut sporta, nasilja, politike i društva : znanstveni uvid u Europi i u Hrvatskoj - Lalić, Dražen (Array, 2008)
U radu se uspoređuju znanstveni uvidi u međuodnos sporta i nasilja u suvremenome političkom i društvenom životu, uvid istraživača iz razvijenih zemalja Europe s onim istraživača u Hrvatskoj. Kao polazište za usporedbu koristi se vrijedna evaluacija uvidâ u međuodnos nasilja i sporta u Europi koju su u knjizi Sport i nasilje u Europi prezentirali Bodin, Robéne i Héas. U Hrvatskoj se u posljednjih dvadesetak godina znanstveni interes za presijecanje sporta i nasilja kao društvenih fenomena ponajprije izražavao upravo kroz istraživanja nasilja ekstremnih nogometnih navijača i njihovih skupina. Razloge za to treba tražiti i u tome što je po prisutnosti navijačkoga nasilja Hrvatska od početka osamdesetih godina prošloga stoljeća prilagođena situaciji u zemljama EU, ali u posljednjem razdoblju nije europeizirana u pogledu smanjivanja toga problema, odnosno u pogledu djelotvornosti javne politike i drugih aktivnosti njegova suzbijanja. Na temelju uvida u toj temi posvećene tekstove hrvatskih sociologa, politologa i drugih, autori članka ustanovljuju kako se znanstvena analiza nasilja ekstremnih navijača u Hrvatskoj po svojoj teorijskoj utemeljenosti, metodama te kakvoći interpretacija ne razlikuje znatnije od znanstvene obradbe toga društvenoga problema u Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim razvijenim europskim zemljama. Ta ocjena koja vrijedi za bavljenje manifestnim nasiljem i ne stoji posve kad je riječ o latentnom nasilju i njegovim različitim oblicima