Preobrazbe biopolitike - Paić, Žarko (Array, 2009)
Autor u članku analizira preobrazbe pojma biopolitike od njegova prvotna ulaska u politologijske rasprave u organicističkoj teoriji države do Foucaultove kritičke teorije subjekta. Biopolitikom se u suvremenoj raspravi društveno- humanističkih teoretičara označava široko područje biomedicinskih, genetskih i biotehnologijskih promjena struktura života. Ulazak novoga pojma života u političko područje zahtijeva redefiniranje modernih temelja političke konstrukcije zajednice. Kritičkom analizom različitih teorija o biopolitici autor pokazuje da je recepcija Foucaultova shvaćanja biopolitike sintetički put prevladavanja jednostranosti naturalizma/biologizma i politicizma u razumijevanju života i politike u globalno doba. Biopolitika nadilazi svoje pojmovno određenje i postaje prvorazredan problem odnosa između ljudskoga života i načina državne regulacije života u globalnome poretku moći nakon gubitka tradicionalnoga shvaćanja suverenosti, prirodnih i ljudskih prava